OMLOUVÁME SE ZA DOČASNÝ VÝPADEK PLATEBNÍ BRÁNY GOPAY.

BEZLEPKOVÉ MOUKY

Klasické mouky jsou většinou spojovány s onemocněním – celiakií. V dnešní době je již všeobecně známo, jaké neblahé účinky má na náš organismus všude obsažený lepek. Proto jsme do naší nabídky zařadili i mouky bez lepku, které jsou zdravé, chutné a hodí se k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Dokonce se dají použít i v poměrně novém výživovém směru – Paleo stravě.

Záleží jen na vaší fantazii, jakým způsobem mouku využijete. Zkuste nahradit běžnou obilnou mouku některou z našich novinek a objevíte nejen nové chutě, ale obohatíte svůj jídelníček o zdravější pokrmy a využijete své přirozené tvořivosti, která zaměstná Vaši hlavu jinými myšlenkami, než jsou jen starosti a povinnosti každodenního života.

BANÁNOVÁ MOUKA

Banány není nutné představovat, jsou známé nejen jako samotné ovoce, ale i různé další způsoby jejich využití v dezertech, zmrzlinách atd. Ale je tu i “staronový” způsob, jak využít jejich příznivé účinky na lidský organismus a tím je zpracování banánů na mouku. Banánová mouka se dá využít v kuchyni na vaření i pečení. Její chuť není nasládlá, jak bychom si ji přestavovali, proto je vhodná k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Doporučuje se i při SCD dietě. Je zdravější než běžně používané obilné mouky, je “přírodnější”, protože při pěstování banánů a výrobním procesu nejsou používány chemické prostředky ani konzervanty. A to není vše…  Banánová mouka brání plýtvání jídlem! Vyrábí se totiž z těch banánů, které nejsou určené k běžnému prodeji, jsou vzhledově “méně dokonalé”. Nedochází tak ke zbytečnému plýtvání těchto výživově bohatých plodů.

Upečte si z banánové mouky třeba výborný ovocný koláč s tvarohem. Recept najdete tady.

Bananova-mouka_500g_II_1024x768

PLANTEJNOVÁ MOUKA

Je vyrobená ze tzv. zelených banánů (Plátano verde), narozdíl od nám známých sladkých banánů, plantejny jsou určeny pouze k tepelné úpravě. Mouka z plantejnů je bohatá na minerální látky (draslík a hořčík) a vlákninu. Výrobní proces je velmi šetrný a proto dochází k zachování prospěšných výživných látek, které plantejny obsahují. Mouka byla nejdříve používána pro své účinky při redukci váhy, na zácpu a celkovému zlepšení metabolismu. Dnes se využívá hlavně v bezlepkové dietě a u pacientů s celiakií. Ve srovnání s obilnou bílou moukou plantejnová mouka neobsahuje téměř žádné cukry a je bohatá na vlákninu a minerální látky.

Plantejnova-mouka_500g_II_1024x768

MOUKA Z JUKY (MANIOKU)

​Juka je jednou z nejvíce používaných potravin v Jižní Americe, je součástí pravidelné stravy obyvatel a mnoho z nich ani netuší, jak je to prospěšné pro jejich zdraví. Manioková mouka má nízký obsah tuku a je ideální pro ty, kteří chtějí bojovat proti nadváze. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vit. K, vitamíny skupiny B a minerální látky (zinek, hořčík a železo). V lidové medicíně se využívá  na snižování cholesterolu v krvi, jako prostředek na posílení vlasů, na zlepšení stavu pleti, jako prevence proti osteoporóze, při léčbě zánětů, chřipek atd. 

mouka z juky_500g_II_1024x768

Recept na PAN DE YUCA (sýrové bochánky)
 
Suroviny:
300 g mouky z juky 
300 g čerstvého sýra
1-2 prášky do pečiva (příp. kvasnice)
mléko podle potřeby
 
Smícháme prášek do pečiva s moukou z juky a přidáme nastrouhaný čerstvý sýr, podle potřeby přidáme mléko (pokud použijete kvasnice, je zapotřebí nechat těsto chvíli kynout). Vytvarujeme kuličky o průměru cca 4 - 5 cm a pečeme na 180-200 stupňů po dobu cca 10 - 20 minut (do zčervenání).
 
pan de yuca
Foto: Freepik

Mouka z malangy 

Malanga blanca je hlíza hojně používaná v jižní a střední Americe k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Malanga je bohatá na vitaminy (A, C,  B6, B9,  E) a  minerální látky (Fe, Mg, Zn, P, K, Mn, Cu). Využívá se při různých dietách a ozdravných kúrách. Mouka z malangy je šetrně zpracovaná, aby si zachovala co nejvíce cenných látek. Mouku doporučujeme vždy tepelně upravit.
 
malanga_mouka_500g_II_1024x768
 
Recept na rychlé palačinky z malangové mouky:
 
1 vejce
3 lžíce mouky z malangy
špetka soli
1 hrnek mléka (může být i rostlinné)
1 lžíce panely, pokud máte rádi sladší těsto
kakaové máslo na smažení
 
Palačinky smažené na kakaovém másle budou voňavé a chutné. 
 IMG_3939