UPOZORNĚNÍ: VLIVEM VYSOKÝCH TEPLOT SE MŮŽE ODESLÁNÍ VAŠÍ OBJEDNÁVKY POZDRŽET. POKUD SI PŘEJETE ODESLAT ZÁSILKU NA VLASTNÍ RIZIKO, NAPIŠTE TO PROSÍM DO POZNÁMKY. V HORKÝCH DNECH NEDOPORUČUJEME ZASÍLAT DO BOXŮ!

BEZLEPKOVÉ MOUKY

Klasické mouky jsou většinou spojovány s onemocněním – celiakií. V dnešní době je již všeobecně známo, jaké neblahé účinky má na náš organismus všude obsažený lepek. Proto jsme do naší nabídky zařadili i mouky bez lepku, které jsou zdravé, chutné a hodí se k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Dokonce se dají použít i v poměrně novém výživovém směru – Paleo stravě.

Záleží jen na vaší fantazii, jakým způsobem mouku využijete. Zkuste nahradit běžnou obilnou mouku některou z našich novinek a objevíte nejen nové chutě, ale obohatíte svůj jídelníček o zdravější pokrmy a využijete své přirozené tvořivosti, která zaměstná Vaši hlavu jinými myšlenkami, než jsou jen starosti a povinnosti každodenního života.

BANÁNOVÁ MOUKA

Banány není nutné představovat, jsou známé nejen jako samotné ovoce, ale i různé další způsoby jejich využití v dezertech, zmrzlinách atd. Ale je tu i “staronový” způsob, jak využít jejich příznivé účinky na lidský organismus a tím je zpracování banánů na mouku. Banánová mouka se dá využít v kuchyni na vaření i pečení. Její chuť není nasládlá, jak bychom si ji přestavovali, proto je vhodná k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Doporučuje se i při SCD dietě. Je zdravější než běžně používané obilné mouky, je “přírodnější”, protože při pěstování banánů a výrobním procesu nejsou používány chemické prostředky ani konzervanty. A to není vše…  Banánová mouka brání plýtvání jídlem! Vyrábí se totiž z těch banánů, které nejsou určené k běžnému prodeji, jsou vzhledově “méně dokonalé”. Nedochází tak ke zbytečnému plýtvání těchto výživově bohatých plodů.

Upečte si z banánové mouky třeba výborný ovocný koláč s tvarohem. Recept najdete tady.

Bananova-mouka_500g_II_1024x768

PLANTEJNOVÁ MOUKA

Je vyrobená ze tzv. zelených banánů (Plátano verde), narozdíl od nám známých sladkých banánů, plantejny jsou určeny pouze k tepelné úpravě. Mouka z plantejnů je bohatá na minerální látky (draslík a hořčík) a vlákninu. Výrobní proces je velmi šetrný a proto dochází k zachování prospěšných výživných látek, které plantejny obsahují. Mouka byla nejdříve používána pro své účinky při redukci váhy, na zácpu a celkovému zlepšení metabolismu. Dnes se využívá hlavně v bezlepkové dietě a u pacientů s celiakií. Ve srovnání s obilnou bílou moukou plantejnová mouka neobsahuje téměř žádné cukry a je bohatá na vlákninu a minerální látky.

Plantejnova-mouka_500g_II_1024x768

MOUKA Z JUKY (MANIOKU)

​Juka je jednou z nejvíce používaných potravin v Jižní Americe, je součástí pravidelné stravy obyvatel a mnoho z nich ani netuší, jak je to prospěšné pro jejich zdraví. Manioková mouka má nízký obsah tuku a je ideální pro ty, kteří chtějí bojovat proti nadváze. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vit. K, vitamíny skupiny B a minerální látky (zinek, hořčík a železo). V lidové medicíně se využívá  na snižování cholesterolu v krvi, jako prostředek na posílení vlasů, na zlepšení stavu pleti, jako prevence proti osteoporóze, při léčbě zánětů, chřipek atd. 

mouka z juky_500g_II_1024x768

Recept na PAN DE YUCA (sýrové bochánky)
 
Suroviny:
300 g mouky z juky 
300 g čerstvého sýra
1-2 prášky do pečiva (příp. kvasnice)
mléko podle potřeby
 
Smícháme prášek do pečiva s moukou z juky a přidáme nastrouhaný čerstvý sýr, podle potřeby přidáme mléko (pokud použijete kvasnice, je zapotřebí nechat těsto chvíli kynout). Vytvarujeme kuličky o průměru cca 4 - 5 cm a pečeme na 180-200 stupňů po dobu cca 10 - 20 minut (do zčervenání).
 
pan de yuca
Foto: Freepik

Mouka z malangy 

Malanga blanca je hlíza hojně používaná v jižní a střední Americe k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Malanga je bohatá na vitaminy (A, C,  B6, B9,  E) a  minerální látky (Fe, Mg, Zn, P, K, Mn, Cu). Využívá se při různých dietách a ozdravných kúrách. Mouka z malangy je šetrně zpracovaná, aby si zachovala co nejvíce cenných látek. Mouku doporučujeme vždy tepelně upravit.
 
malanga_mouka_500g_II_1024x768
 
Recept na rychlé palačinky z malangové mouky:
 
1 vejce
3 lžíce mouky z malangy
špetka soli
1 hrnek mléka (může být i rostlinné)
1 lžíce panely, pokud máte rádi sladší těsto
kakaové máslo na smažení
 
Palačinky smažené na kakaovém másle budou voňavé a chutné. 
 IMG_3939

UPOZORNĚNÍ!

Platby BANKOVNÍM PŘEVODEM, přijaté na náš účet po 25.8., budou postupně zpracovávány až od 4.9. 2025.
Pokud na objednávku spěcháte, uhraďte prosím online přes GOPAY bránu nebo zvolte DOBÍRKU.

Děkujeme za pochopení.