Panela BIO - třtinová šťáva, 500g, Čokoládovna Troubelice

91 Kč / ks 81,30 Kč bez DPH
Skladem
Možnosti doručení

Panela je ztuhlá sladká třtinová šťáva, která má bohatou škálu chutí a vůní. Používá se jako zdravější varianta slazení.

Detailní informace

Detailní popis produktu

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao. 


Panela svým vzhledem připomíná hnědý cukr. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Přirozeně obsahuje melasu. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr.

Postup výroby Panely:

Vylisovaná šťáva z cukrové třtiny se nahřívá a postupně se odpařuje voda. Po té se "hmota" nadrtí do sypké podoby. Nahřívání probíhá při teplotě vyšší než je 42 stupňů.

Nutriční složení:

Sacharóza je hlavní složkou panely, s obsahem mezi 65% hmotnosti (ve vysušeném stavu).  Dále v menší míře obsahuje glukózu a fruktózu. Obsahuje ve značné míře vitamín A, některé vitamíny skupiny B,  vit. C, vit. D a vit. E. Z minerálních látek jsou nejvíce obsaženy vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan.

Vlastnosti a použití panely:

Jako sladidlo do různých nápojů, džusů, sirupů, čajů, výluhů, čokolády, marmelád, sušenek, dezertů atd. Je výborným zdrojem energie při vyčerpání a zátěži.

Země původu: EKVÁDOR

Výživové údaje na 100 g:

 Energetická hodnota   1680 kJ (396 kcal)
 tuky   0,65 g
     z toho: nasycené mastné kyseliny   0,22 g
sacharidy   97 g
     z toho: cukry   69,31 g
vláknina <0,10 g
bílkoviny  0,47 g
sůl            0,053 g
Sůl je v potravině obsažena v důsledku přirozeně se vyskytujícího sodíku.


Gastro balení:

* pytel 5 kg a 20 kg 


Něco málo z historie a geografie:

Panela je známá 8000 let a původně pochází z Indie. Kolem roku 1570 ji Španělé přivezli  na americký kontinent. Mezi největší producenty panely na světě  patří Indie, Pákistán, Indonésie, Austrálie a několik jihoamerických zemí. 

Ekvádor je výjimečná zóna pro pěstování řady produktů, ze kterých je možno vyrábět nekonečný počet alternativních potravin. To je  i případ panely,  která má v této zemi více než 80letou tradici výroby a  stále se zvyšuje její poptávka podle požadavků národní a mezinárodní populace konzumovat  100% přírodní a výživově bohaté produkty.

Námi nabízená panela se pěstuje na polích o malé rozloze v horských čistých oblastech, které mají optimální podmínky pro pěstování cukrové třtiny, což má velmi dobrý vliv na výrobu kvalitní panely na mezinárodní úrovni.

Panela je přirozená potrava, která nahrazuje rafinovaný cukr, obsahuje vysoké procento živin, minerálních látek, vitamínů a bílkovin. Výroba cukru se liší tím, že používá škodlivých chemických látek při rafinaci a tímto procesem se ztrácí minerální látky a vitamíny, které obsahuje cukrová třtina.

Existují záznamy ve starověkém lékařství, že panela čistí krev, zabraňuje revmatickým potížím, je velmi výživná a je cenným přírodním zdrojem energie.

V některých zemích bývá nazývána jako bio-cukr, protože je zdravá a 100% organická.

Výroba:

Proces výroby panely začíná  odšťavněním nasekaných stébel cukrové třtiny. Džus, který vymačkají z třtinových lodyh, se nazývá guarapo. Sladká tekutina krásně a intenzivně voní . Odpařováním vody a čířením, kdy se přeléváním odstraňují pevné částice, se tak třtinová šťáva postupně mění v panelu hustou šťávu, která postupně tuhne do pevného stavu.  Poté se drtí (granuluje) a balí.

Doplňkové parametry

Kategorie: BIO PRODUKTY
Vlastnosti: Bez lepku

zpracování cukrové třtiny a výroba třtinové šťávy

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: